Cutten: het 10-weken plan deel 2
18 januari 2021 

Cutten: het 10-weken plan deel 2

7 mei 2018 schreef ik de blog over mijn eerste echte10-weken cutting plan. Destijds ging ik reizen door Thailand en Vietnam en was dit voor mij een mooie motivatie om mijzelf een uitdaging op te leggen. Nu bijna twee jaar later wil ik dit weer doen.

Wat is dat eigenlijk, cutten? Cutten, droog trainen & shredden zijn allemaal termen die gebruikt worden om een bepaalde fase van vetverlies te beschrijven. Het is dus niet op je gewicht gericht maar echt de focus op je vetpercentage. Bulken is het tegenovergestelde hiervan: je wilt dan juist je focussen op het aankomen in spiermassa. 

Inmiddels ben ik nu ruim een jaar bezig met rustig op onderhoud trainen en erna bulken, geen gekkigheid maar gewoon zwaar trainen en lekker eten. Dat beviel prima en ik ben best blij met de resultaten in de vorm van spieren. Nu ik wat meer regelmaat in mijn leven heb door mijn werk merk ik dat ik wat meer uitdaging nodig heb in andere dingen zoals bijvoorbeeld doelen met sporten.

Hoe ga ik dit doen?

Voeding

Voor nu ga ik eerst een week mijn eten tracken, even kijken wat ik eigenlijk binnenkrijg nu. Ondertussen wel vast wat meer bewuste keuzes maken en kijken wat ik vast kan verbeteren.

Ik moet wel zeggen dat ik vaak even ergens lunch of uiteten ga dus dat is wel een challenge tijdens deze cut. Ook de drankjes op vrijdagmiddag na werk of de stedentripjes die op de planning staan zijn een uitdaging wat betreft voeding.

Wekelijks zal ik een update schrijven over wat ik die week heb gedaan. Zelf hou ik altijd een beetje de 80/20 regel aan. Ik eet in basis gezond maar ga zeker niet al mijn etentjes of pannenkoeken op zondag overslaan.

Een schema ga ik niet exact volgen omdat dit voor mij niet werkt. Ik hou van vrijheid in mijn eetpatroon en kan door mijn studie ook prima zelf inschatten of ik voldoende voedingsstoffen binnenkrijg. Hoe ik het wel ga doen? Ik maak wekelijks in het weekend een plan voor de volgende week met mijn kcal doel, macro's en richtlijnen voor mijn voeding. Niet te streng, maar wel voor zo'n 80% gezond eten. Ik zal proberen wekelijks één dag te laten zien wat ik eet.

Training

In basis wil ik onderstaand schema aanhouden maar dit ga ik per week even aankijken afhankelijk van eventuele plannen etc. Ik wil in ieder geval weer doordeweeks elke dag bewegen omdat ik me dan veel beter voel en in een beter ritme kom.

Maandag: legday (glutes & hamstrings)
Dinsdag: calisthenics (schouders/borst/triceps)
Woensdag: legday (glutes & quads)
Donderdag: calisthenics (rug/biceps)
Vrijdag: legday (glutes &calves)
Weekend: HIIT, abs, cardio of wandelen

Doel van het cutten

Wederom heb ik geen gewichtsdoel, heb eerlijk gezegd ook geen idee wat ik nu weeg eigenlijk. Mijn doel is vooral ‘fitter' worden in de zin van energieniveau, slaapkwaliteit en concentratie. Dit neemt enorm toe wanneer ik gezond eet en voldoende beweeg. Daarnaast werk ik zelf erg goed met targets (vandaar ook de keuze om te werken in de saleswereld)

Dus concreet heb ik ook doelen opgesteld

Doel 1:

Ik heb geen bepaald doel qua gewicht dat ik wil bereiken omdat dit voor mij niet zo relevant is (spier/vet verhouding enzo). Wel heb ik een aantal andere doelen gesteld: een jumpsuit passen die ik vorig jaar tijdens mijn shred heb gekocht (oeps, nu iets te klein), mijn lijnen terug op mijn buik, bepaald taille doel (volgt later nog ;)) en mijn vetpercentage van vorig jaar verbeteren (ook dit hoor je later), maar vooral mij weer fitter voelen! Het doel is dus niet mega veel afvallen in een korte tijd maar gewoon rustig cutten met zoveel mogelijk spiermassa behoud.

Updates

Elke week zal ik een update schrijven over wat ik die week met mijn voeding heb gedaan, hoe het sporten ging en natuurlijk progressie foto's! Mochten jullie nog vragen hebben of dingen terug willen zien op de blog mag je altijd mailen naar info@fitgoalclub.com

Wish me luck!

Over de schrijver
Reactie plaatsen