Door het eten van bleekselderij verbrandt je meer calorieën dan je binnen krijgt. Feit of fabel?
12 januari 2020 

Door het eten van bleekselderij verbrandt je meer calorieën dan je binnen krijgt. Feit of fabel?

Je hebt vast wel eens gehoord van bepaalde voedingsproducten waar je juist meer calorieën mee verbrandt dan je binnen zou krijgen, zogenaamde negatieve calorieën . Meestal wordt er dan gesproken over bleekselderij maar ook rode peper, groene thee of cafeïne schijnen dit effect te hebben als je sommige influencers en bloggers hoort. Zelfs de Basic Fit heeft op de schermen staan dat je afvalt van het eten van bleekselderij.

Val je echt af van deze zogenaamde ‘katabole voedingsmiddelen'?

Energieverbruik verhogend

Er wordt dus gesuggereerd dat het kauwen, verteren en opnemen meer calorieën kost dan dat er calorieën in zit. Dit zou kunnen wanneer je bijvoorbeeld 100 gram komkommer (=12 kcal) minimaal 24 minuten kauwt. Want je verbrandt slechts 0,5 kcal ongeveer met een minuut lang kauwen.
Groene thee wordt ook vaak genoemd als ‘vetverbrander'. En deels klopt dit ook. Groene thee bevat namelijk polyfenolen, die remmen het effect van een bepaald enzym. Dit enzym stimuleert de afbraak van het neurotransmitter norepinefrine, wat qua werking vergelijkbaar is met de werking van adrenaline. Dit zorgt er inderdaad voor dat het energieverbruik verhoogt is.

Dus het klopt?

Ja sommige voedingsmiddelen zijn inderdaad energieverbruik verhogend. Echter is er hier een hele grote kanttekening: het gaat om minimale hoeveelheden waardoor je nooit meer zal calorieën verbruiken dan dat je calorieën consumeert. Dat kopje groene thee? Verhoogt je verbranding met 3 kcal per uur ongeveer.

En een ijsklontje dan?

Tja, ook dit hoor je regelmatig. Je zou calorieën verbranden met het eten van een ijsklontje, want je lichaam moet toch moeite doen om zich weer op te warmen? Ideaal dat het 0 kcal bevat en je dus lekker veel kan gaan verbanden zou je zeggen.
Dat klopt inderdaad. Je lichaam wilt de kou compenseren maar je lichaam gebruikt hier warmte voor die toch al over is. Je stofwisseling zorgt namelijk voor een overschat aan warmte in je lichaam. Het overschot straal je uit, zweet je eruit of wordt dus gebruikt om je lichaamstemperatuur stabiel rond de 37 graden te houden. Een mooie voorbeeld stond in het boek van Martijn Katan, Voedingsmythes: als je de verwarming in een auto aanzet dan komt eerste de warmte van de motorkap bij je voeten, dit kosten geen extra benzine want die warmte moest toch al weg.

Calorieën in vs out

Of je aankomt of afvalt wordt grofweg bepaald door je calorieën die je consumeert min de calorieën die je verbrand. Blijft er een positief getal achter dan zal je gewicht gelijk blijven of toenemen en vice versa. Echter zijn er meerdere dingen belangrijk voor dit proces. Of er echt voedingsmiddelen zijn waardoor je zou afvalt van het eten? (Helaas) niet, of eigenlijk gelukkig niet! Was dat zo, dan hadden onze voorouders waarschijnlijk een groot probleem. Door natuurlijke selectie blijven degene die een zo effectief mogelijk verbrandingssysteem hebben over, lees: zo min mogelijk verbranden en zoveel mogelijk vasthouden.

Of we in deze tijd dat nog nodig hebben met een stijgend personen met overgewicht? Wellicht niet, misschien werkt het over duizenden jaren wel precies andersom en gaan wel alsnog afvallen van bleekselderij 😉

Bronnen

Ainsworth, B.E. 2011. Compendium of Physical Activities Med Sci Sport Exerc 43, 1575-1581.

Over de schrijver
Best SEO Service
AffiliateLabz
Door

AffiliateLabz

op 16 February 2020

Great content! Super high-quality! Keep it up! :)

Reactie plaatsen